Sağlık

Ülserler yaşlı hastalarda sık görülür

İltihap önleyici ilaçlar gerekmedikçe kullanılmamalıdır.

Ağrı kesiciler ve kan sulandırıcılar ülsere neden olabilir

Ülserin günümüzde çok yaygın olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaşlı hastaları uyarıyor. Toplumun yaşlandığına ve buna bağlı olarak kalp hastalıklarının arttığına işaret eden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Kan sulandırıcı ilaçlar çok sık kullanılıyor. Bu tür ilaçlar nedeniyle ülser gelişir ve kanama meydana gelir. alarmda. Atamer, ateş düşürücü ilaçların gerekmedikçe kullanılmaması gerektiğinin de altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, toplumda yaygın olarak görülen peptik ülser hakkında açıklamalarda bulundu.

Ülserler mikroplar nedeniyle gelişir

Mide ülseri ve duodenum olarak adlandırılan duodenal ülsere peptik ülser dendiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Bu ülserler günümüzde çok sık karşılaştığımız durumlar arasında yer alıyor. Peptik ülser dediğimizde en sık görülen neden helicobacter pyrroli dediğimiz mikroptur. Ülserler mikrop nedeniyle gelişir.” söz konusu.

İltihap önleyici ilaçlar gerekmedikçe kullanılmamalıdır.

İltihap önleyici ağrı kesicilerin yaygın kullanımının ülser gelişiminin de en değerli nedeni olduğuna işaret eden Atamer, “Bu nedenle bu tür ilaçlardan gerekmedikçe kaçınılmalı, kullanılacaksa kullanılmamalıdır. doktor tavsiyesi ile ve gerekirse mide koruyucularla birlikte kullanılır.” uyardı.

Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir.

Mide ülserlerinde en sık görülen sorunun mide kanamasına bağlı genel durum bozukluğu olduğuna dikkat çeken Atamer, bunun şoka kadar ilerleyebilen bir sorun olduğuna dikkat çekti. Atamer, “Bu duruma acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Mide ülseri kanamasında kanamanın yeri belirlenir ve kanama durdurulur. Bazen daha derine inebilir ve delinmelere neden olabilir. Bu hayatı tehdit eden bir durumdur ve acil cerrahi müdahale gerektirir. Tedavide gecikme olursa ölümle sonuçlanabilir.” sözlerini kullandı.

Ülserler, özellikle yaşlı hastalarda sık görülür.

Aytaç Atamer, ülserlerin sıklıkla ilkbahar ve sonbahar aylarında görüldüğünü belirterek, makul aralıklarla kontrol ettirilmesinin faydalı olacağını söyledi. Özellikle yaşlı hastalarda aşırı ağrı kesici kullanımına bağlı olarak ülserlerin sık görüldüğünü belirten Atamer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Toplumumuz yaşlanıyor ve buna bağlı olarak kalp hastalıkları da artıyor. Kan sulandırıcılar çok sık kullanılır. Bu tür ilaçlar nedeniyle ülser gelişir ve kanama meydana gelir. Bu ilaçları kullanmadan önce gastroenteroloji uzmanı tarafından takip edilmeli, gerekirse endoskopi ile mide ve bağırsaklar incelenmelidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu