Sağlık

Çocuğun kontrolsüz yaz tatili gelişimini olumsuz etkiler

Çocukların yaz tatili dönemleri planlanırken yaş dönemlerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, yaş kümelerine göre planlama yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, okul öncesi eğitim alan çocukların birebir düzenlemeye devam etmesinin gelişimleri açısından değerli olduğunu belirterek, 11 yaşından sonra çocukların yaz kamplarına katılmasının daha uygun olacağını söylüyor. . Aydoğdu, 0-6 yaş arası çocukların ailelerinden uzun süre uzak kalma planları yapılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Okullar kapalı. Ailelerin çocuklar için program yapması gereken günler başladı. Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocukların yaz tatilini nasıl daha verimli değerlendirebileceklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yaz tatilinden maksimum verim alabilmek için yaşa uygun planlama yapılmalıdır.

Çocukların yaz tatili dönemlerini belirlerken yaş dönemlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerine başlayan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Farklı yaş dönemleri için farklı stratejiler belirlenmeli ve farklı düzenlemeler yapılmalı. Bu sayede çocukların yaz tatilinden maksimum verim almaları sağlanabilir. Özellikle okul öncesi eğitim alan çocukların okul programlarına devam etmeleri gerekmektedir. Hem akran ilgileri, hem sosyal öğrenmeleri hem de fiziksel gelişimleri için dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bilişsel gelişimlerin onlara eşlik edebilmesi için yaz okulu gibi uygulamalara devam edilmesi çok değerli.” dedi.

Çocuklar ailelerinden uzun süre ayrı kalmamalı

Okul öncesi eğitim alan çocukları olan çalışan anne babaların, çocuklarının gelişimi için geniş aile üyelerinden destek almalarının yaygın olduğuna dikkat çeken Aydoğdu, şunları kaydetti: Olumlu ve sağlıklı görülmüyor. Bu nedenle evlerine mümkün olduğunca yakın, hatta evlerinin içinde bakım alabilmeleri için düzenlemeler yapılmalıdır. İkamet edilen şehir dışında planlanan tatillerin anne veya babanın eşlik edebileceği zaman dilimlerinde yapılması daha uygundur. şeklinde konuştu.

Okul döneminde olduğu gibi bir sistem içinde olmalılar.

11 yaşından sonra çocuklar için yaz kampı gibi uygulamaların daha değerli olabileceğini ifade eden Aydoğdu, “Ergenlik öncesi çocukların akranlarıyla daha sık bir arada olması, sosyal medya kullanımını kontrol altında tutması ve etkinliklerde bulunması için. yoğun fiziksel aktivite içeren, tüm gelişim evreleri için tavsiye edilir, yönlendirilir ve yönlendirilir. desteklenmesi gereken alanlar arasında yer almaktadır. Tüm bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda çocukların okul döneminde olduğu gibi belli bir program ve düzen içerisinde olması çok önemlidir.” sözlerini kullandı.

Çocuğa esnek ama düzenli bir tatil için alan açmak gerekir.

Tüm bu düzenlemeler yapılırken çocuğun ne istediğinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Çocuk adına sadece aileler karar vermemeli. Seçenekler arasında çocukla birlikte karar vermek ve çocuğun katılacağı kursta söz sahibi olmak önemlidir. Mümkünse arkadaşlarıyla birlikte süreci bir karar verme süreci haline getirmesi ve karar mekanizmasında yer alması çocuğun özgüvenini de geliştirir.” söz konusu.

Çocuğun tüm yaz tatili boyunca evde tek başına denetimsiz kalmasının gelişim dönemlerini olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Aydoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Böyle bir durumda çocukta gece ve gündüz birbirine karışıyor, sosyal medya kullanımındaki sınırlar ve kurallar kalkıyor. Okul zamanlarında olduğu gibi çocuğu çok fazla sıkmak ve yönlendirmek doğru bir yaklaşım değildir. Çocuğun kurallara göre nispeten esnek bir yaz tatili geçirmesi için alan ve zaman yaratmak gerekir. Özellikle kış aylarında çocuğun okul döneminde yapmak isteyip de okul şartları ya da hava şartları nedeniyle yapamadığı aktiviteler varsa, katılamadığı aktivitelere katılması için onu teşvik etmek ve yönlendirmek çok değerlidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu