Teknoloji

TATİL DİJİTAL GÜVENLİK İPUÇLARI

Bayramın gelmesiyle birlikte bayram hazırlıklarına başladı. Sahte tatil siteleri ve villa dolandırıcılıklarının kurbanı olmadan kendinize uygun bir tatil planladıysanız tatil yaparken dikkat etmeniz gereken birçok nokta var. Keyifli bir tatil geçirmeleri için çeşitli hazırlıklar yapan kullanıcıları, ebeveynleri, çocukları ve şirket çalışanlarını uyaran Bitdefender Antivirus Türkiye distribütörü Laykon Bilişim Operasyon Müdürü Alev Akkoyunlu, tatil boyunca cihazların ve kişisel verilerin nasıl güvende tutulacağını sıralıyor.

  9 günlük tatil için çok sayıda vatandaş hazırlıklarına başladı. Sahte tatil siteleri ve villa dolandırıcılıklarının kurbanı olmadan kendinize uygun bir tatil planladıysanız tatil yaparken dikkat etmeniz gereken birçok nokta var. Özellikle tatil dönemlerinde elektronik cihazları bekleyen çeşitli tehlikelere karşı önlem almak gerekiyor. Bitdefender Antivirus Türkiye distribütörü Laykon Bilişim Operasyon Müdürü Alev Akkoyunlu, cihazlarını ve kişisel verilerini korumayı ihmal eden kullanıcıların tatil keyfini yarıda bırakmak zorunda kalabileceğine dikkat çekerek, tatilcilerin, çocukların ve şirket çalışanlarının virüsten nasıl korunabileceklerini sıralıyor. dijital tehditler

 

Tatilciler için Dijital Güvenlik Önerileri

1. Akıllı telefonunuzu, tabletinizi veya dizüstü bilgisayarınızı güvenlik güncellemeleriyle güncellediğinizden emin olun.

2. Olası kimlik hırsızlığı saldırılarına karşı savunma yapmak için tüm çevrimiçi hesaplarınızın parolalarını güncelleyin. Benzersiz, güçlü parolalar seçin. Ayrıca çok faktörlü (MFA) veya iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) çözümlerini kullanabilirsiniz.

3. Hırsızlık veya cihaz güvenliğinin ihlali durumunda verilerinizi daima yedekleyin.

4. Otelden ayrıldığınızda bilgi hırsızlığını önlemek ve cihazlarınızı korumak için harici sabit disk, dizüstü bilgisayar ve USB bellek gibi cihazları otelinizde güvenli bir yerde bırakın. Cihazın gözetimsiz bırakılması veya kaybolması durumunda verilerinizi korumak için tüm taşınabilir cihazlarınızda parolaları ve PIN’leri etkinleştirin.

5. Restoranlarda, havaalanlarında, kafelerde veya otellerde halka açık ücretsiz Wi-Fi’ye bağlanmaktan kaçının. Ayrıca, şifreli ağları seçin ve çevrimiçi etkinliğin gözetlenmesini önlemek için bir VPN kullanmayı unutmayın.

6. Tatilde internette gezinirken kötü niyetli saldırılara karşı korunmak için Bitdefender Total Security gibi tüm cihazlarınızı koruyabilecek ödüllü bir güvenlik çözümü kullanın. Şüpheli etkinlik için hesaplarınızı düzenli olarak izleyin.

7. Siber saldırganların cihazınıza herkese açık bir şekilde bağlanmasını önlemek için cihazınızda otomatik Bluetooth bağlantısını devre dışı bırakın.

8. Kişisel olarak paylaştığınız bilgiler, saldırganlar tarafından arkadaşlarınızı ve ailenizi dolandırmak için kullanılabilir. Bu nedenle, faaliyetleriniz ve konumunuz hakkında sosyal medya platformlarında paylaşım yaparken çok dikkatli olun.

 

Tatile Giden Çocuklar İçin Dijital Güvenlik Önerileri

  1. Kontrolü elinizde tutun. Orta sıra çocuğunuzun internet geçmişine bakın. Yaşa uygun olmayan içeriğe maruz kalmaya dikkat edin.

2. Endişelerinizi açıkça paylaşın ve uyarın. Çocuğunuzun bilgisayar, tablet ve akıllı telefon kullanımı için kurallar belirleyin ve endişelendiğiniz şeyler hakkında onunla konuşun. Neye izin verdiğinizi ve neye izin vermediğinizi ve nedenini açıklayın. Çocuğunuzu, müstehcenlik ve saldırganlık içeren spam bildirimlerine, anlık mesajlara ve e-postalara yanıt vermemesi konusunda uyarın.

3. Uygulamalara dikkat edin. Çocuğunuza taşınabilir uygulamaları indirirken dikkatli olmasını önerin. Uygulamalardan bazıları, rahatsız edici reklam yazılımları ve fiyat limitlerine ilişkin bildirimler gönderen kötü amaçlı yazılımlar içerebilir. Oyunları ve uygulamaları yalnızca Google Play ve App Store gibi resmi uygulama mağazalarından indirin. Bilinçsiz uygulama içi satın almalar yapmalarını önleyin.

4. Opaklık ayarlarını birlikte düzenleyin. Çocuğunuz sosyal medyada bir hesap oluştururken, ona gizli ayarlarda yardımcı olun ve maruz kalma durumlarını sınırlamaları için onu teşvik edin. Çocuğunuzun hangi sosyal medya sitelerini kullandığını öğrenin ve gerçek hayattaki çevrimiçi arkadaşlarını da tanıdığınızdan emin olun.

5. Cihazlardaki kameralara izinsiz girilmediğinden emin olunuz. Uygulama izinleri konusunda dikkatli olun. Örneğin, bir el feneri uygulamasının kameraya erişmesi gerekmez. Kameraya erişmek isteyen uygulamaların izinlerini kontrol edin ve kararlı olup olmadıklarına bakın. Küresel güvenlik yazılımı şirketi Bitdefender Antivirus’ün “Web Kamerası Koruması” özelliği, bilgisayarınızın veya dizüstü bilgisayarınızın sahte uygulamalar tarafından kötüye kullanılıp kullanılmadığını belirler ve sizi gizliliğinizi çalmaya çalışan siber hatalardan korur.

6. Ebeveyn kontrolü içeren güvenlik yazılımı kullanın. Çocuğunuzun çevrimiçi etkinliklerini izlemek için ebeveyn kontrollü bir güvenlik çözümü edinin. Bitdefender Ebeveyn Kontrolü uygunsuz içeriği damgalar, internet erişimini belirli saatlerle kısıtlar ve ebeveynlerin çocuklarının çevrimiçi aktivitelerini uzaktan izlemesine olanak tanır. Bitdefender Internet Security ve Bitdefender Total Security ürünlerine dahil olan Bitdefender Ebeveyn Kontrolü bağımsız bir uygulama olarak da mevcuttur.

 

Tatile Giden Çalışanlar İçin Dijital Güvenlik Önerileri

  1. Sosyal medyada yazdıklarınıza dikkat edin. Bir şirket çalışanı tatilden herkese açık bir hikaye veya gönderi paylaşıyorsa, bu, bir bilgisayar korsanının ikna edici bir kimlik avı e-postası oluşturması için yem sağlayabilir. İnsanlar tatillerde önlem alıyor. Rezervasyon yaptığınız tesisten gelmiş gibi görünen bir e-posta görürseniz, elbette onu açarsınız ve hem sizin hem de şirketiniz için önemli bir güvenlik riski oluşturan kötü niyetli bir ilişkilendirme ve ek içerebilir.

2. Havaalanları ve oteller gibi halka açık Wi-Fi erişim noktalarından kaçının ve dikkatli olun. Bu, siber güvenliğin en temel yasasıdır, ancak insanlar kayıtsız kalır ve tatildeyken halka açık Wi-Fi ağlarını kullanabilir. Bu ağları sadece ihtiyacınız varsa kullanın, ancak VPN’i etkinleştirmeyi kesinlikle unutmayın.

3. İşle ilgili cihazlarınızı evde bırakın. İnsanlar genellikle tatilde güvenliği göz ardı eder ve bu gerçek, fiziksel cihazlarıyla nefsi müdafaayı da içerir. Hassas müşteri bilgileriyle dolu dizüstü bilgisayarınızı kıyıya götürdüğünü, tropikal bir içecek almak için yolda 5 dakika bilgisayarınızı masanın üzerinde bıraktığınızı ve döndüğünüzde bilgisayarınızın gittiğini düşünün.

4. Kalıcı hesaplarla şirket ağına bağlanın. Şirket çalışanları, uzaktayken geçici tek kullanımlık seyahat hesapları kullanmaya teşvik edilmelidir. Bu formda, hesabın güvenliği ihlal edilse bile şirket ağında artık aktif olmadığı için veriler korunacaktır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

golovahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu