Haber

İzmit Körfezi Projesinde Dip Çamurunun Uzaklaştırılması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin katılımıyla yürütülen “İzmit Körfezi Doğu Havzası Dip Çamuru Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertaraf Hizmet Projesi” kapsamında jeotekstil tüplerde toplanan çamurlar depoya gönderiliyor. alan.

Proje kapsamında İzmit Körfezi’nin dibinden gemilerle çekilen çamur borularla İzmit Atletizm Pisti arkasında kurulan tesise taşındı. Tesiste her biri ortalama 2 bin ton olan 100 tüp dolduruldu.

Ekipler, ilk etapta yüzde 60 kuruluğa ulaşan 20 tüpü keserek içerideki çamuru tırlarla depolama alanına göndermeye başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Denetim Daire Başkanı Mesut Kıymet, gazetecilere projenin uzun soluklu bir yapıya sahip olduğunu belirterek, TÜBİTAK ile yaptıkları fizibilite ve uygulama projeleri çerçevesinde geçtiğimiz ay prestijle denizlerde çalışmaya başladıklarını söyledi. MAM ve İstanbul Üniversitesi.

Dip çamurunu vakum sistemli gemilerle çektiklerini belirten Kıymet, çamuru 7-8 kilometreye kadar borularla karaya çıkardıklarını söyledi.

Çamuru karada topaklanması için bir dizi işlemden geçirdiklerine işaret eden Önem, “Daha sonra çamuru jeotekstil tüplere alıyoruz ve buradan akan su tekrar denize gidiyor ama katı kısım topaklanıyor. ve jeotekstil tüplerde kalıyor.Bu Türkiye’nin en büyük çevre projesi.3500 tüpü bu şekilde dolduracağız. İlk etapta geçtiğimiz ay başlattığımız çalışmalar sonucunda şu anda sahada 100 adet geotekstil borumuz var. Bu 100 tüpün dolum aşaması şu an tamamlanmış görünüyor. Bunlardan prestijli ilk 20’si ile ilgili çalışmalara bugün başlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Doldurulan geotekstil tüplerdeki çamurun yüzde 60 kuruluğa ulaştığını belirten Önem, tüpleri keserek çamuru bertaraf alanına götüreceklerini anlattı.

“Çamurun değerlendirilmesi konusunda üniversitelerle çalışıyoruz”

İzmit Körfezi’nden 8 milyon ton çamur çıkarılacağına işaret eden Önem, şu anda ilk kez depolama işlemini gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Gebze Teknik, İstanbul, Uludağ, Kocaeli ve Sakarya üniversitelerinden akademisyenlerin çamuru değerlendirmek için geldiklerini anlatan Önem, “Hem projemizi inceliyorlar, hem fikir alışverişinde bulunuyorlar, hem de bu çamurun farklı faydalar açısından nasıl değerlendirilebileceği konusunda alternatifler üzerinde çalışıyorlar.” kullanır.” söz konusu.

Tüplerin içindeki çamurun inorganik olduğuna işaret eden Öner, filtrelenmiş su dışında yüzde 60 kuruluğa ulaşan çamurda herhangi bir koku oluşumu beklemediklerini, şu anda böyle bir durumun olmadığını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu