Sağlık

TTB’den ‘Depremde Hekimler ve Sağlık Çalışanları Dinlenmeli!’ Vurgulamak!

Kahramanmaraş’ta depremlerin üzerinden iki ay geçmesine rağmen deprem bölgelerinde barınma ve hijyen koşullarında hala sorunlar yaşanıyor. Depremin başladığı ilk günden bu yana depremin yaşandığı 11 ilde gönüllü doktor kadrosuyla hizmet veren ve depremin yaşandığı tüm illerde sağlık hizmeti veren Türk Tabipleri Birliği (TTB), Gaziantep ve Osmaniye 2. Ay Raporunu yayımladı. iller. TTB’nin her iki il için yayınladığı raporlarda öne çıkan iki öncelikli konu; Doktor ve sağlık çalışanlarının barınma koşullarının bir an önce iyileştirilmesi, bölgedeki sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğunun depremzede sağlık çalışanları olması ve depremzede sağlık çalışanlarının dışarıdan atamalarla istirahat ettirilmesi konuları gündeme geldi.

TTB’den ‘Depremde Hekimler ve Sağlık Çalışanları Dinlenmeli!’ Vurgulamak!

Hekim ve Sağlık Çalışanlarının Barınma Kuralları Derhal İyileştirilmelidir!

TTB Raporu’nda, Gaziantep’in depremlerden etkilenen ve büyük tahribata uğrayan Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde halk sağlığı uzmanlarının saha koordinatörü olarak görev yaptığı, deprem sonrası 2. ayda sağlık hizmetlerinin devam ettiği belirtildi. başta halk sağlığı uzmanları olmak üzere diğer doktorların ve sağlık çalışanlarının özverili çabaları. . Gaziantep Raporu, doktorların ve sağlık çalışanlarının barınma koşullarının bir an önce uyarlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Deprem bölgesi dışından görevlendirmelerle depremzedeler dinlendirilmelidir. Bu ilçelerde görev yapan hekim ve sağlık çalışanlarına da güvenli, kalıcı ve konforlu alanlar sağlanmalıdır. Her iki ilçede de sunulan birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin bütünlüğü korunmalı ve sürdürülmelidir.

TTB’den ‘Depremde Hekimler ve Sağlık Çalışanları Dinlenmeli!’ Vurgulamak!

Ayrımcılık yapılmamalı!

TTB, Nurdağı ve İslahiye, konteyner ve çadır kentlerde barınacak kişilerin belirlenmesinde ayrımcılığa izin verilmemesine özen gösterilmesi gerektiği uyarısında bulunarak, “Yerel yönetimlerce çadır kentlerin kurulacağı belirtilmesine rağmen, depremden sonraki 3. ayda kaldırılacak ve her iki ilçede kalanların tamamı konteyner kentlere yerleştirilecek, daha vahim. Kötü durumda olan çadırkentlerin koşulları iyileştirilmelidir.

TTB’den ‘Depremde Hekimler ve Sağlık Çalışanları Dinlenmeli!’ Vurgulamak!

Osmaniye’de Deprem Başlangıcından Bu Yana Dıştan Atama Yapılmadı!

TTB’nin Osmaniye Raporu’nda, ilin depremlerden diğer illere göre daha az etkilendiği belirtilirken, depremin başından bu yana sağlık hizmetlerinin dışarıdan atanmadığı, doktor ve ildeki sağlık çalışanları depremin kurbanı oldu. TTB Osmaniye Raporu’nda şu cümleler yer aldı: “Deprem mağduru hekim ve sağlık çalışanlarına hem kendileri hem de aileleri için güvenli barınma koşulları sağlanıncaya kadar görevlendirmelerle idari izin ve istirahat verilmelidir. Ayrıca çalışma alanları içerisinde sağlık çalışanının barınma, tuvalet gibi temel ihtiyaçları için kamu otoritesi tarafından tıp ve sağlık çalışanlarına uygun alanlar oluşturulmalıdır. Osmaniye ili Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı halk sağlığı uzmanıdır. Şehirde görüşülen doktorlardan bazıları bu durumun Osmaniye için iyi bir kısmet olduğunu dile getirdi.”

Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Aralıklarla Verilmemelidir!

TTB, Osmaniye’de çadır kent birinci basamak sağlık hizmetlerinin modüler bir biçimde verilmemesi gerektiğini belirterek, birinci basamak ve tedavi hizmetleri bütünlüğünün sağlanması gerektiğini bildirdi. Raporda, “Çadırkent Sağlık Birimi’nde; çadırkente kayıtlı bireylerin özellikle risk kümelerinin belirlenmesi amacıyla mesken kimlik fişi ile düzenli olarak takip edilmesi, bu birim tarafından bebek ve gebelerin takibinin devam ettirilmesi, aşılama hizmetinin sürdürülmesi ve bulaşıcı faaliyetlerin yürütülmesi kesintisiz hastalık sürveyansı; Ateş, kızarıklık, öksürük, ishal sorgulanmalı, en kısa sürede aile planlaması malzemeleri temin edilerek aile planlaması danışmanlığı verilmeli, gerekirse diğer kamu kurumu çalışanları da dahil edilerek sağlık eğitimi verilmelidir.  (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu