Haber

Deprem Fobisi Nedir? Deprem Fobisini Yenmek İçin Neler Yapılabilir?

Ülkemizde meydana gelen ve birçok şehirde büyük hasara yol açan Kahramanmaraş depremi tüm ülkeyi derinden sarstı. Hepimiz bir şekilde oradaki insanlara maddi manevi yardımlarımızı ulaştırmaya çalıştık. Günlerce onlarla yatıp, onlarla uyanıyoruz. Tüm bunlar olurken bir çoğumuz kendimiz için endişeleniyoruz. Beyin sarsıntısı fobisi, insanların günlük yaşamını olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu fobi ile mücadele eden insanlara faydalı olabileceğini düşündük ve beyin sarsıntısı fobisini nasıl yenebileceğimizi araştırdık.

Bu kötü günlerin bir an önce bitmesi dileğiyle…

Deprem korkusu bu doğa olayını yaşamış kişilerde sıklıkla görülürken, hiç beyin sarsıntısı yaşamamış kişilerde daha sık görülür. Deprem haberlerini televizyondan ya da sosyal medya sitelerinden izlemek ve oradaki yıkımı görmek bireylerde büyük bir ızdırap ve dehşet yaratmaktadır.

Bu korku kontrol edilemez hale geldiğinde bireylerde beyin sarsıntısı fobisi oluşabilmekte ve bu fobi bireylerin günlük yaşamlarında özellikle beslenme ve uyku sistemlerinde önemli olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Depremi birebir yaşayan bireylerde yaşanan olaya bağlı olarak travma oluşabilmekte ve bireyler sanki o olayı tekrar yaşıyormuş gibi hissedebilmektedir. Bu travmalar yine bireylerin yaşamları üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Peki beyin sarsıntısından neden bu kadar korkuyoruz?

Elbette insanlar depremden korkarlar. Tıpkı diğer doğal afetlerden korktukları gibi. Ancak bazı kişilerde beyin sarsıntısı korkusu olağanın çok üzerindedir. Bu kaygının nedeni yaşanacak belirsizlik, beyin sarsıntısının aniden ortaya çıkması, fobiler, sosyal kaygılar ya da ruhsal sorunlar olabilir. Beyin sarsıntısı korkusu başlı başına bir sorun olmakla birlikte kaygı ve panik atakları etkileme gücüne sahiptir.

Deprem anında insanlara zarar veren en büyük etkenlerden biri de bu korku ve beraberinde gelen paniktir. Deprem anında mantıklı düşünemeyen bireyler, daha önce de gördüğümüz gibi deprem anında pencereden atlayıp evden çıkmaya çalışabilirler. Tüm bu yanlış düşünceler maalesef insanların mağdur olmasına neden oluyor.

Deprem fobisi, diğer fobilerden farklı olarak bireylerin ailelerini ve yakın çevrelerini kuşatır. Yani beyin sarsıntısı fobisi olan birçok kişinin aslında kaybetmekten ve ölmekten korktuğunu söyleyebiliriz.

Dediğiniz gibi asıl korkulması gereken deprem değil, depremin sonuçları, kendimize ve sevdiklerimize ne olacağı ya da ben hayatta kalırsam onlara bir şey olup olmayacağıdır. Bir araya getirdiğimizde aslında büyük bir belirsizlik. Bu belirsizlik, beyin sarsıntısı korkusuyla birlikte, travma sonrası gerilim bozukluğu veya panik atak gibi diğer rahatsızlıkları tetikler ve işler oldukça zorlaşır.

Beyin sarsıntısı kaygınız yoksa okuduklarınız kulağa abartılı bile gelebilir. Ancak siz olmasanız bile çevrenizde bu korkuyu yaşayan ve bu insanların en büyük ihtiyacının birbirini anlamak olduğuna inanan insanlar olabilir.

Deprem fobisi olan biri olarak şunu söyleyebilirim ki bazen derdimi biriyle paylaştığımda ‘abartı’ yansımasıyla karşılaşmak hem üzüyor hem de daha çok paniğe kapılmama neden oluyor. Siz de böyle hissediyorsanız bilin ki yalnız değilsiniz. Siz dahil sayısız insanda bu endişe var. Ancak bu kaygının yaşanamayacağı hepimizin bildiği bir gerçektir. Deprem fobisini yenmek için neler yapabileceğimize bir bakalım!

İnsanların hayatlarını önemli ölçüde etkileyen deprem dehşetinin belirtileri birden fazla kez şu şekildedir;

  • Uyku bozuklukları

  • Küçük bir hareketten bile korkmak

  • ağlama dürtüsü

  • Yoğun bir huzursuzluk hissi

  • Depresyon

  • Deprem anını hatırlamak

  • Her harekette tam anı yeniden hatırlamak

Bu belirtiler bir hafta içinde resen kaybolursa endişelenmenize gerek yok. Ancak felaketin üzerinden bir ay geçtiyse ve hala bu belirtilerle karşılaşıyorsanız mutlaka çözüm aramalısınız. Sallanma fobisini yenmek için yapılabilecekler şunlardır;

  • Yapmanız gereken ilk şey, bu fobiyi gerçekten yenmek istediğinize inanmaktır.

  • Ardından olası tedavi yöntemlerini araştırabilir ve fobiniz önemliyse hemen bir tedaviye başlamalısınız.

  • Depremle ilgili çeşitli eğitimlere katılabilir, deprem anında veya sonrasında neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bu konularda bilgi sahibi olmanız kriz yönetiminizi de olumlu yönde etkileyecek ve deprem ile ilgili endişeleriniz azalacaktır.

  • Endişelerinizi içinde tutmak yerine bir arkadaşınız veya aile üyenizle paylaşın. Kaygı içinizde bir çığ gibi büyür ama mutluluk paylaştıkça arttıkça, kaygı ve endişeler paylaştıkça azalır.

  • Bilişsel-davranışçı psikoterapilerden faydalanabilir, daha gerçekçi düşünme biçimlerine ulaşmak yerine olası bir depremle ilgili gerçekçi inanç ve fikirlerinizi sınayabilirsiniz. Bu terapi yöntemi sayesinde yaşanan duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtiler zamanla azalabilir hatta tamamen yok olabilir.

  • Yapabileceğiniz en değerli şey sakin kalmayı öğrenmektir. Bunun için gerekli eğitim veya seminerlere katılabilir veya bir uzmandan manevi destek alabilirsiniz.

  • Deprem çantası hazırlamak kaygı ve kaygılarınızı azaltmanıza da yardımcı olacaktır. Deprem çantası hazırladığınızda olası bir sarsıntıya hazır olduğunuzu hissedebilir ve endişelerinizle baş edebilirsiniz.

  • Rahatlatıcı müzik dinlemek, nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizleri de endişe ve kaygıyı azaltır.

Tüm bu formülleri deprem kaygınızı hafifletmek için kullanabilirsiniz. Deprem, yıkıcı ve korkutucu bir doğal afet olsa da, onu aşmanın en değerli yolunun her zaman hazırlıklı olmak ve sakin kalmak olduğunu unutmayın. Sağlıklı kal…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu