Haber

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı 9’uncu Zirvesi’nde konuştu Açıklaması

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkelerin dışında yaşayan Türk soyluların hak, güvenlik ve ulusal kimliklerinin korunması, asimile olmamaları üzere mevzulara artık teşkilat bünyesinde kıymet verilmesinin vaktinin geldiğini söyleyerek, “Azerbaycan, yurt dışında yaşayan Azerbaycanlıların hak ve özgürlüklerinin, güvenliklerinin sağlanmasına özel önem vermektedir. Biz, kaderin hükmüyle Azerbaycan’dan ayrı düşen soydaşlarımızın dilimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi korumaları, tarihi vatanlarıyla bağlarını hiçbir zaman koparmamaları için çabalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Aliyev, TDT Devlet Liderleri 9’uncu Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, TDT üyesi ülkelerle münasebetlerin tüm alanlarda pekiştirilmesinin Azerbaycan dış siyasetinin temel önceliklerinden olduğunu söyledi.

Türk dünyasının sıkı birleşmesine her vakit katkıda bulunduklarını belirten Aliyev, “Azerbaycan bundan sonra da Türk dünyasının birliği emeline sadık kalacaktır.” tabirini kullandı.

Aliyev, Türk dünyasının 200 milyondan fazla insanın yaşadığı geniş coğrafyayı kapsadığını, büyük ekonomik potansiyele, güç kaynaklarına, ulaşım sınırlarına ve çağdaş askeri imkanlara sahip olduğunu vurguladı.

Türk dünyasının büyük bir aile olduğuna işaret eden Aliyev, “Birbirimizin ulusal çıkarları göz önünde bulundurularak bundan sonra da karşılıklı destek ve dayanışma sergilemeliyiz. Siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, ulaştırma, enerji, dijital transformasyon, tarım ve turizm alanlarının yanı sıra güvenlik, savunma ve savunma sanayi gibi alanlarda da iş birliğimizi etkinleştirmeliyiz.” diye konuştu.

“Soydaşlarımızın ana dillerinde eğitim almaları teşkilatımızın gündeminde olmalı”

Aliyev, Türk dünyasının yalnızca bağımsız Türk devletlerinden oluşmadığının altını çizerek, şöyle devam etti:

“Türk dünyasının coğrafik sonları daha geniştir. TDT üyesi ülkelerin dışında yaşayan soydaşlarımızın hak, güvenlik ve ulusal kimliklerinin korunması, asimile olmamaları üzere mevzularına artık teşkilatımız bünyesinde her vakit değer verilmesinin vaktinin geldiğini düşünüyorum. Genç kuşağın yaşadıkları ülkelerde kendi ana lisanlarında eğitim alma imkanları olmalıdır. Maalesef Azerbaycan sonları dışında yaşayan 40 milyon Azerbaycanlının büyük çoğunluğu bu imkanlardan mahrumdur.

Türk devletlerinin dışında yaşayan soydaşlarımızın ana lisanlarında eğitim almaları sürekli teşkilatımızın gündeminde olmalıdır. Bu istikamette gerekli adımlar atılmalıdır. Azerbaycan, yurt dışında yaşayan Azerbaycanlıların hak ve özgürlüklerinin, güvenliklerinin sağlanmasına özel kıymet vermektedir. Biz, yazgının kararıyla Azerbaycan’dan ayrı düşen soydaşlarımızın dilimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi korumaları, tarihi vatanlarıyla bağlarını hiçbir zaman koparmamaları için çabalarımızı sürdüreceğiz.”

“İslamofobi ve Türkofobi, Ermenistan’ın resmi ideolojisinin temelini oluşturuyor”

Karabağ ve Doğu Zengezur’un Ermenistan işgalinden kurtarılmasının 2. yılını büyük gururla kutladıklarını belirten Aliyev, şunları kaydetti:

“30 yıllık işgal bitse de ağır sonuçları hala devam ediyor. Azerbaycan’ın 9 şehri ve yüzlerce köyü, Ermenistan tarafından yeryüzünden silinmiştir. Bir zamanlar büyük şehir olan Ağdam öyle yıkılmış ki yabancı uzmanlar, o şehri ‘Kafkasya’nın Hiroşima’sı’ şeklinde nitelendiriyor. Ermenistan, işgal döneminde 67 camiden 65’ini yerle yeksan etmiştir, kalan 2 cami de önemli ziyan görmüş, domuz ahırı olarak kullanılmıştır. Bu, tüm İslam dünyasına hakarettir. İslamofobi ve Türkofobi, Ermenistan’ın resmi ideolojisinin temelini oluşturuyor. Ermenistan, bizim topraklarımızda 1 milyondan fazla mayın döşemiştir. 2. Karabağ Savaşı sonrasındaki 2 yılda yaklaşık 270 Azerbaycan vatandaşı mayın patlaması nedeniyle hayatını kaybetti yahut ağır yaralandı.”

Aliyev, işgalden kurtarılan bölgelerde geniş kapsamlı imar ve ihya çalışmaları yürüttüklerini, bu süreçte Türk şirketlerinin birçok projede faal rol aldığını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işgalden kurtarılan bölgeleri 3 kez ziyaret ettiğine değinen Aliyev, TDT üyesi ülkelerin diğer liderlerini de Karabağ ve Doğu Zengezur’a davet etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu