Yeni araç satışında bayilere yeni düzenleme: Yetki belgeleri iptal edilebilir
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “İkinci El Motorlu Taşıtların Ticaretine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yürürlükteki mevzuata göre 2. el motorlu kara taşıtları ticareti yapabilmek için yetki belgesine sahip olunması gerekirken, yönetmelikle yetki belgesinin iptaline ilişkin hususlar belirlendi.
BELGELER İPTAL EDİLECEK
Yönetmelik değişikliği ile ilk tescilli motorlu kara taşıtlarının ticaretini yapan yetkili satıcılar, stoklarında bulunduğu halde aracı satmaktan kaçınabilir, aracın üretici veya distribütörünün tavsiye ettiği satış fiyatının üzerinde fiyat talep edebilir. , tüketiciyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlamak veya takas fiyatını piyasa fiyatını önemli ölçüde aşmaya zorlamak. Başlıkta belirtilen, tüketicinin ilk tescilli motorlu kara taşıtına ulaşmasını zorlaştıran herhangi bir faaliyette bulunulması halinde, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaret izin belgeleri iptal edilecektir.
Bu nedenle yetki belgesi iptal edilen işletmeye ve işletme sahibinin temsilcisi olduğu diğer işletme ve işletmelere iptal tarihinden itibaren bir yıl içinde yetki belgesi verilmez.
‘ÇORAP’ HESAPLANACAK
Konuyla ilgili bakanlıktan yapılan açıklamada, üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerinin piyasada sıkışıklık yaratan ve tüketicilerin mala ulaşmasını engelleyen faaliyetlerinin, Kanun’da “stoklama” kabul edilerek yasaklandığı hatırlatıldı. Perakende Ticaret Yönetmeliği.
Açıklamada şu satırlar yer aldı:
“İşletmelerin bu yasağa uyumu Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup, aykırı uygulamalar yapan işletmelere ağır idari para cezaları uygulanmaya devam etmektedir. Son dönemde ilk tescilli motorlu kara taşıtlarının ticaretini yapan yetkili satıcılar, tüketicinin ilk tescilli motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştıran bazı faaliyetler dolayısıyla haksız kazanç elde etmektedir. Elde ettikleri doğrultusunda sosyal medya platformlarında paylaşımlar yapılmakta ve Bakanlığımıza şikayette bulunulmaktadır.”
BAYİLER AÇIKLANACAK
Açıklamada, bu faaliyetlerin önlenmesi için Bakanlığa gelen talepler ve kamuoyunun konuya ilişkin beklentilerinin karşılanması amacıyla yönetmelikte değişiklik yapıldığına işaret edilerek, şu ifadeler kullanıldı:
Öte yandan, Bakanlığımızın stokçulukla ilgili çalışmaları kapsamında, belirtilenlerin her biri stoklama sayılacak ve yetkili satıcılara 4 milyon 458 bin 600 liraya kadar idarî para cezası uygulanacak. her aksilik için farklı olacaktır.Ayrıca bu yetkili satıcılar Bakanlığın Bakanlığına tabi olacak.İnternet sitesinde açıklanacak.”