Yaşam

Yapılan Araştırmalara Göre Her Gece Aynı Saatte Uyumanın Etkisine İnanamayacaksınız!

Yeterince uyuyamadığımızda kendimizi yorgun hissettiğimizi hepimiz biliyoruz. Ancak yeni yapılan bir araştırma, bu yorgunluk hissinin başka nedenlerden de kaynaklanabileceğini öne sürdü. Bu araştırmaya göre uyuduğumuz zaman da oldukça değerli. Tamam da niye? Hep birlikte öğrenelim…

Kaynak:https://www.bbc.com/news/health-66372087

Uyku hepimiz için değerli bir eylemdir.

Uyku her yaştan insan için çok değerlidir. Çocukluğumuzdan beri uyku alışkanlıklarımız yaşam boyu pek değişmez. Anne babanız muhtemelen size küçükken uyku saatlerinize uymanız gerektiğini söylemiştir. Aslında bunu söylerken pek de haksız değiller.

Yeni bir araştırmaya göre uyku alışkanlıklarınızı değiştirirseniz vücudunuzda bazı değişiklikler meydana geliyor.

Araştırma haftanın her günü farklı saatlerde yatmanın sağlıksız olduğunu öne sürüyor. Araştırmacılara göre her ne kadar dakikasına yetişemesek de her gün ortalama bire bir saat uyumak vücudumuz için değerli.

King’s University of London’daki bu ZOE projesiyle bilim adamlarının uyku hakkındaki fikirleri biraz değişti.

Araştırma kapsamında çoğunlukla gecede en az yedi saat uyuyan kişiler incelendi. Katılımcıların bağırsak örneklerini ve glikoz seviyelerini ölçtükten sonra, hafta sonları bir buçuk saat uyuyan ve uyanan kişilerde kalp krizi, felç ve obezite ile ilişkili bağırsak bakterilerinin bulunduğunu buldular.

King’s Üniversitesi’nden Dr. Wendy Hall’a göre;

‘Uykunun sağlığımız üzerindeki etkisini vurgulayan bazı bulgular yediklerimizle bağlantılı olsa da, veriler henüz bilinmeyen başka faktörlerin de işin içinde olabileceğini gösteriyor. Bu muhtemelen uykunun süresi ve zamanıdır.’

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından biri konuyu şöyle özetliyor;

‘Uykunun farklı aşamalarına geçememek gibi büyük uyku kesintilerinin sağlığınız üzerinde derin etkileri olabileceğini biliyoruz. Bu, hafta boyunca uyku zamanlarınızdaki küçük farklılıkların bile bağırsak bakteri türlerindeki farklılıklarla bağlantılı olduğunu gösteren ilk çalışmadır. Bu ilişkilerin bazıları yeme alışkanlıklarındaki farklılıklarla bağlantılıydı ancak verilerimiz henüz bilinmeyen diğer faktörlerin de işin içinde olabileceğini gösteriyor.’

Az uyku şeker tüketimini artırır.

Birmingham, “Kötü kaliteli uyku seçimleri insanları etkiliyor ve insanlar daha fazla yüksek karbonhidratlı veya şekerli yiyecekler yemek istiyor” dedi. Bu eğilim her gün aynı saatte yatakta olan kişilerde daha azdır.’ diyor.

Uyku süremiz ve sağlıklı beslenmemizin yanı sıra her gün dengeli saatlerin ortasında uykuya dalmak da gerekiyor.

European Journal of Nutrition’da yayınlanan çalışmanın ardından Dr. Hall, “Uyku süresi tutarlılığını iyileştirmenin bağırsak mikrobiyomunda ve ilgili sağlık sonuçlarında faydalı değişikliklere yol açıp açmayacağını bulmak için müdahale denemelerine ihtiyaç var” dedi. diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu