Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu

AK Parti Kümelenme Başkanvekili Leyla Şahin Usta, 15 Kasım’ın Filistin’in bağımsızlık günü olduğunu belirterek, “Filistin’in bağımsızlık günü, yalnızca bir milletin kendi topraklarında egemenlik hakkını kazanması değil, aynı zamanda insan haklarının, özgürlüklerinin ve adaletinin zaferi anlamına da gelir” dedi. ” söz konusu.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Saadet Partisi Küme Lideri Selçuk Özdağ, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına değindi.

Hamas’a “terörist” diyenlerin önce kendilerine bakması gerektiğini belirten Özdağ, “Filistin Kurtuluş Örgütü ve Hamas’ın mücadelesi bir vatan çabasıdır, bir devlet çabasıdır. Filistin bir gün mutlaka kendi bayrağı olan bir devlet olarak tanınacaktır. BM’de uçuyor ve aynı zamanda “İsrail bir gün 1967 topraklarına çekilecek ve Filistin’le barış içinde yaşayacak. Aksi halde İsrail’in başı ağrımaya devam edecek.” dedi.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, Sayıştay raporlarına göre Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yıllık maliyetinin 5 milyar 669 milyon lira olduğunu iddia etti. Türkoğlu, “Vatandaşlarımızın enflasyon sıkıntısı çektiği, geçimini sağlayamadığı, kredi kartının asgari tutarını dahi ödeyemediği bu ekonomik krizde sarayın sadece bir günlük gideri yıllık yüzde 53 artarak 15 milyon liraya ulaştı. 533 bin 688 lira.” İfadelerini kullandı.

“İsrail’e kapsamlı bir yaptırım programı uygulanmalı”

MHP Kümelenmesi Genel Başkan Yardımcısı Erkan Akçay, KKTC’nin kuruluşundan bu yana emperyal güçler ve işbirlikçileri tarafından uluslararası hukuka aykırı yaptırım ve ambargolara maruz kaldığını söyledi.

Akçay, “Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki devletli bir yapı kurulmadan kalıcı bir çözüm söz konusu olamaz. Türkiye, Kıbrıs Türk halkının varlığını, egemenlik haklarını ve eşit statüsünü ve Kıbrıs’ın haklı davasını korumaya devam edecektir. Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs, Türkiye tarafından asla taviz verilmeyecektir.” “Kıbrıs bizim için jeopolitik öneme sahip bir kara parçası değildir. Kıbrıs bir vatandır. Kıbrıs davasını savunmak her vatanseverin asli görevidir.” dedi.

15 Kasım’ın Filistin devletinin kuruluşunun 35. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Akçay, İsrail’in katliamlarına karşı Türkiye kadar ilkeli, samimi, sağlam ve samimi bir duruş sergileyen başka bir ülke olmadığını belirtti.

İsrail ile Filistin arasında sürdürülebilir bir barış ve ateşkes ortamının tesis edilmesi ve insani yardım koridorlarının açılması gerektiğini belirten Akçay, “İsrail’e kapsamlı bir yaptırım programı uygulanmalı, Gazze’nin yakılmasından dolayı tazminat cezasına çarptırılmalıdır. İslam ülkelerinin katılımı ve desteğiyle bir barış gücü oluşturulmalı, garantörlük kurumu faaliyete geçirilmeli, uluslararası barış konferansı toplanmalı, iki devletli çözüm ortamı bir an önce yeşermeli, egemen, bağımsız bir Filistin devleti kurulmalı. Başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırları tanınmalı, eli kanlı Netanyahu ve yönetimi işledikleri savaş suçlarından dolayı Lahey Adalet Divanı’nda yargılanmalıdır.” değerlendirmesini yaptı.

HEDEP Kümelenme Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, ağır hasta tutukluların cezaevinden tahliyesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Beştaş, bu durumun TBMM’nin vicdani ve insani sorumluluğu olduğunu belirtti.

Kadın cinayetlerinin devam ettiğini belirten Beştaş, bu cinayetlerin siyasi olduğunu öne sürdü. Hükümetin cezasızlık politikalarının getirdiği noktanın bu olduğunu söyleyen Beştaş, “Kazanılmış haklarımıza yönelik saldırıları en güçlü şekilde ortadan kaldırmak için mücadele etmeye devam edeceğiz ve öldürülen her kadından er ya da geç hesap soracağız. ” dedi.

“CHP, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onurunun korunması için grup halinde mücadeleye devam ediyor.”

CHP Kümelenme Başkanvekili Gökhan Günaydın, dünkü Genel Kurul toplantısından sonra da burada kalmaya devam ettiklerini belirterek, “Yani Türkiye’de yargı krizi üzerinden başlayan bir derin devlet krizi varken, yargı unsurları da bu krizi çözmeye çalışıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göre Anayasa Mahkemesi üyeleri gayri milli, Batı yanlısı ve terörist sayılıyor.” “TBMM bir yandan suçlanırken, bir yandan da bu konuyu gündeme getirmemeye devam ediyor; üzülerek belirtmek isterim ki bu resmen ölü taklidi yapmaktır. Cumhuriyet Halk Partisi Grubu, milletin haysiyet ve onurunu korumak için grup olarak mücadele etmeye devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi.” sözlerini kullandı.

Çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye verilmediği için Anayasa Mahkemesi önünde olduklarını belirten Günaydın, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı emekli çiftçilerin bundan yararlanamayacağını söyledi. Günaydın, bunun haksız bir yaklaşım olduğunu savundu.

-“İsrail terörünü lanetleyerek anmamıza neden oluyor.”

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, KKTC’nin kuruluş yıldönümünü kutlayarak, “15 Kasım 1983’teki kuruluşla birlikte Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini tayin hakkı tüm dünyaya ilan edilmiştir. Bağımsızlık Günü, KKTC’nin kuruluş yıldönümünü kutladı. Kıbrıslı Türklerin uzun bir mücadele sürecinin ürünüdür.” söz konusu.

15 Kasım’ın Filistin’in bağımsızlık günü olduğunu belirten Usta, “Keşke bu günü büyük bir heyecan ve mutlulukla kutlayabilseydik ama kırgınız, çok üzgünüz ve öfkeliyiz. Bu anlamlı gün, Filistin halkının zorlu süreçlerden sonra başardığı bir gün. Yıllardır özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veriyorlar.” “Zaferin simgesiydi. Ancak işgalci İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Filistin’e uyguladığı vahşet ve gasp ettiği hak ve özgürlükler, bu günü coşkuyla değil, İsrail terörünü lanetleyerek anmamıza neden oluyor.” söz konusu.

Filistin’in yanında olduklarını belirten Usta, Filistin’in bağımsızlık gününün yalnızca bir milletin kendi topraklarında egemenlik kazanması anlamına gelmediğini, aynı zamanda insan haklarının, özgürlüklerinin ve adaletinin zaferi anlamına geldiğini kaydetti.

Genel Konsey’de, Türk ordusunun Azerbaycan’daki görev süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı muhtırası üzerinde tartışmalar başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu