Haber

TBMM Genel Kurulunda İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşüldü

TBMM Genel Kurulu’nda çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri tamamlandı.

Teklifin tamamına ilişkin konuşan Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, taban fiyat desteğinin uzatılmasını değerli bulduklarını belirtti.

Kısa çalışma ödeneğinin Kovid-19 sürecinde patronlar ve çalışanlar için cankurtaran olduğunu belirten Temurci, kısa çalışma koşullarına “genel salgın” durumunun da ekleneceğini kaydetti.

Sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısının azaltılmasının daha fazla çalışanın bundan faydalanmasını sağlayacağını belirten Temurci, “Bir önerimiz var: ‘İşsizlik Sigortası Fonu’ dediğimiz fon eğer Ülkedeki tüm istihdamı ilgilendiren bir konu, bu fonun adını koyalım.” “Bunu ‘İstihdam Sigortası Fonu’ olarak değiştirelim. İşsizlik Sigortası Fonu’nda 2023 sonu itibarıyla yaklaşık 200 milyar lira var.” dedi.

Selim Temurci, en düşük emekli maaşının taban fiyat seviyesine çıkarılması gerektiğini belirtti.

“Emeklilik maaşları arasında denge olmalı”

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, taban fiyat desteğinin 500 liradan 700 liraya çıkarılacağını, asgari fiyat artışının maliyetinin düşürülmesi yaklaşımını desteklediklerini belirtti.

Küçük esnaf ve çiftçinin prim yükünün hafifletilmesi gerektiğine dikkat çeken Kalaycı, Genel Kurul’da verilecek teklifin kabul edilmesiyle SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş artış oranının 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 49,25 olacağını söyledi. .

Mustafa Kalaycı şöyle devam etti:

“MHP olarak emekli maaşlarının artırılmasına ilişkin düzenlemeyi destekliyoruz. Emeklilerimizin, dul ve yetimlerimizin emekli maaşlarını artıran her kararı destekliyoruz. Emeklilerin maaş artışları farklı kararlara tabi olduğundan memur aylıkları ile SSK arasında fark var. ve her maaş artış döneminde Bağkur emekli maaşı alıyor.Bazı emekli vatandaşlarımız ‘Ben daha fazla prim ödedim ama daha az prim ödeyen biriyle hemen hemen aynı emekli maaşını alıyorum.’ “Onların haklı şikayetleri var. Daha yüksek ve daha uzun prim ödeyen sigortalı ile daha düşük ve daha kısa prim ödeyen sigortalıya aynı miktarda emekli maaşı ödenmesi sosyal sigorta sisteminin ruhuna aykırıdır. Ödenen primler ile sosyal sigorta sistemine bağlı emekli maaşları arasında istikrar olması gerekiyor.”

“Vatandaşlarımızın ekmeğini çalanlara hoşgörü gösterilmemelidir.”

Emekli maaşlarında adaletsizliklerin olduğuna dikkat çeken Kalaycı, “MHP olarak sosyal güvenlik sisteminde sigortalılar arasında her bakımdan norm ve standart birliğinin sağlanması, tüm emeklilerin maaş artışlarının asıl esaslarına göre belirlenmesi, Aylık verilmesinde sınav katsayılarının sayısı, aylık emekli maaşı oranları ve “Maaşlar arasındaki eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir düzenleme yapılması gerektiği kanaatindeyiz.” dedi.

MHP’li Kalaycı, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini, enflasyonun yavaşladığını vurguladı.

Fahiş fiyat artışlarına karşı denetimlerin devam etmesi gerektiğini belirten Kalaycı, “Fiyat etiketlerini haksız yere şişirenlere teşhir ve işyeri kapatma cezaları uygulanmalıdır. Vatandaşımızın ekmeğini çalanlara kesinlikle müsamaha gösterilmemelidir.” söz konusu.

DEM Partisi Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, İşsizlik Sigortası Fonu’nun sermayeye destek verdiğini iddia etti. Emeklilerin zor durumda olduğunu belirten Oluç, hükümetin yanlış politikalar uyguladığını söyledi.

“Emeklilere 2 bin 500 lira zam geldi”

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, tüm ürünlerin fiyatlarının arttığını, zamların emeklilerin cebine ulaşamadan eriyeceğini açıkladı.

Hükümetin emeklilerle ilgili çeşitli vaatlerde bulunduğunu belirten Ağbaba, “Emeklilere 2 bin 500 liralık zam geldi. Bu artışın nedeni CHP’nin mücadelesi ve emeklilerin ses çıkarmasıdır. Emeklilere sesleniyorum, En düşük emekli maaşı asgari ücret haline gelene kadar sesinizi yükseltin ve bu hükümet “Sesiniz duyulsun. CHP Grubu olarak en düşük emekli maaşı asgari ücret oluncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.

Mülakat kaldırılmadıkça Türkiye’de adaletin sağlanamayacağını savunan Ağbaba, gençler arasında ayrımcılık olduğunu iddia etti.

Ağbaba, hükümetin verdiği sözleri tutmadığını belirterek, “Emeklilere verilen 2 kuruşa zam yapılamaz. Zam, gıda zammı gibi olur. Zam, trafik sigortalarına yüzde 400 zam gibi olur” dedi. ” o kelimesini kullandı.

Kiraların arttığını ifade eden Ağbaba, bir emeklinin maaşıyla ev kiralamasının mümkün olmadığını söyledi.

Veli Ağbaba, deprem bölgesindeki fabrikaların desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“İşverenin maliyetleri azalacak”

Teklifi ilk imzalayanlardan AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, kısa çalışma ödeneğiyle çalışanların ve işyerlerinin korunduğunu belirtti.

Ek istihdam sağlanması ve özel politika gerektiren mesleki yeterlilik belgesine sahip kadın, genç ve işsizlerin istihdamının desteklenmesi yönündeki teklifle verilen teşvikin 31 Aralık 2025 tarihine kadar süreceğini kaydeden Kurt, Cumhurbaşkanı’nın, başvuruyu 31 Aralık 2026 tarihine kadar uzatmaya yetkilidir.

Asgari ücret desteğinin artırılacağını hatırlatan AK Partili Kurt, “Asgari ücret desteğiyle işverenlerin maliyetleri düşecek ve rekabet açısından avantaj sağlanacak. İşsizlik Sigortasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Kanun ve Bazı Kanunlar, çalışma hayatımızda önemli kolaylaştırıcı avantajlar sağlayacaktır.” dedi.

Daha sonra teklifin ilk kısmı üzerinde görüşmelere başlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu