Ekonomi

Orta Doğu’daki ateşkes görüşmeleri petrol fiyatlarını düşürdü

Emtia piyasasında petrol fiyatları, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinde kaydedilen ilerleme ve ABD para politikasının yönüne ilişkin endişelerin etkisiyle bugün erken işlemlerde hafif bir düşüş kaydetti. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 5 centlik küçük bir düşüşle 88,35$’a gerilerken, ABD’nin West Texas Intermediate (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı 12 centlik bir düşüşle 82,51$’a geriledi.

Bu hafif düşüş, hem Brent hem de WTI kontratlarının %1’in üzerinde değer kaybettiği Pazartesi günkü daha önemli bir kaybın ardından geldi. Ateşkes görüşmelerinin ardından liderleriyle istişarelerde bulunan Hamas müzakerecilerinin Kahire’de devam eden görüşmeleri, Orta Doğu’daki çatışmanın petrol arzını sekteye uğratacak şekilde tırmanması korkusunu bir nebze hafifletti.

Ateşkes görüşmelerine rağmen Pazartesi günü bölgede şiddet devam etti ve İsrail’in hava saldırıları özellikle Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Uluslararası liderler İsrail’e kara harekâtından kaçınması çağrısında bulundu.

Deniz güvenliği de endişe kaynağı olmaya devam ediyor; Yemen’deki Husi isyancılar Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’ndaki iki ABD destroyeri ve ticari gemiler de dâhil olmak üzere deniz trafiğini hedef almaya devam ediyor. Husi askeri sözcüsü Yahya Sarea tarafından detaylandırılan bu olaylar, ham petrol tedarik yollarına yönelik potansiyel riskler nedeniyle petrol fiyatları için temel bir destek sağlamıştır.

Yatırımcılar ayrıca 1 Mayıs’ta yapılması planlanan ABD Merkez Bankası politika gözden geçirmesini de yakından takip ediyor. Süregelen enflasyon, beklentileri ABD dolarını güçlendirebilecek ve petrol talebini olumsuz etkileyebilecek potansiyel faiz indirimlerinden uzaklaştırdı. Bazı piyasa katılımcıları, enflasyon ve işgücü piyasasının dayanıklılığı göz önüne alındığında, Fed’in hem bu yıl hem de gelecek yıl faiz artırma olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

habersiran.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu