New York Times: Türkiye’nin deprem bölgesi Kaliforniya’ya çok benziyor
Yerli ve yabancı bilim adamları, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin yol açtığı tahribatın ve oluşan yarıkların gücünü yakından inceliyor.
Araştırmacılar, 9 saatin ortasında meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki sarsıntılar nedeniyle de şaşkınlıklarını dile getiriyor.
ABD deprem bölgesini konuşuyor
New York Times gazetesi, Türkiye’de depremin meydana geldiği bölgenin ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki bölgeye benzer pek çok özellik taşıdığını yazdı.
Bilim adamlarının gelecekteki sarsıntıların potansiyel gücüne ve konumuna ilişkin “felaket ipuçlarını” analiz ettiklerini söyledi.
San Andreas hatırlatması
Kaliforniya’da yaklaşık 1200 kilometre uzunluğa sahip olan San Andreas Fayı’nı hatırlatarak şöyle denildi:
Bilim insanları, yer ve uydu ölçümlerini kullanarak Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen depremin artçı sarsıntılara nasıl yol açtığını öğreniyor. Bu, Kaliforniya’da gelecekteki depremlerin potansiyel gücünü ve yerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.
“Türkiye’deki depremlerden öğrenecek çok şeyimiz var”
Sismolog Ross Stein, Türkiye’de “muazzam miktarda” deprem öğreneceklerinden şüphe olmadığını vurguladı.
Kaliforniya’nın yakın tarihinde, Türkiye’deki ilk deprem kadar şiddetli sadece iki deprem kaydedildi, bunlar 1906’daki 7.9 büyüklüğündeki San Francisco depremi ve benzer büyüklükteki 1857 Fort Tejon sarsıntısı.
Kaliforniya ve Türkiye bölgesinin ortak noktaları
Türkiye’de Kaliforniya’da meydana gelen depreme benzer bir sarsıntının gelecekte ikinci bir fay hattı üzerinde gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunun gündemde olduğu belirtildi.
Kaliforniya ve Türkiye’deki deprem bölgesinin ortak noktaları olduğu bildirildi:
Los Angeles ve San Francisco’da hesaplanan beyin sarsıntısı olasılıkları
Sismik bölgelerin uzun, büyük faylar ve birçok daha küçük ikincil faylarla pek çok ortak noktası vardır. Jeolojik araştırmalar, önümüzdeki 30 yıl içinde Los Angeles bölgesinde 7,5 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığının yaklaşık yüzde 30 ve San Francisco’nun yüzde 20 olduğunu söylüyor.
Öte yandan Doğu Anadolu Fayı’nın Kuzey Anadolu Fayı ve Kaliforniya’ya göre daha yavaş enerji biriktirdiği paylaşıldı.
Kahramanmaraş sarsıntıları mercek altında
Söz konusu Kaliforniya depreminin kapsamlı analizine rağmen, modern teknoloji, yer tabanlı sismik sensörler, uydu tabanlı radar ve diğer araçların Türkiye’deki depremlerin ayrıntılı ve gerçek zamanlı analizine olanak sağladığının altı çizildi.