Ekonomi

Güneydoğu’nun ayçiçeği ihracatı 9 ayda 400 milyon dolara ulaştı

Trakya’da Meriç ve Kuzey Marmara havzalarında yetiştirilen yağlı ayçiçeği için üreticilere ödenen fiyatın ton başına 1.000 TL’den yeni dönemde tarımsal güçlendirme kapsamında 1.500 TL’ye yükselmesi değerlendiriliyor. Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal KadooğluAyçiçek yağı üreticileri olarak, havaların çok sıcak olması nedeniyle verim kaybının yaşandığı bölgede verilen bu desteği memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Yağışlı sezonun henüz başlamadığını, kasım ayına sayılı günlerin kaldığını dile getiren Prof. kadooğlu, verilen ekin değerine dikkat çekmek, şunları söyledi:

Trakya’daki üreticilerimizin şu anda berbat bir hasat dönemi geçirdiğini biliyoruz, öyle ki bazı noktalarda verim kaybının yüzde 75’lere ulaştığı bilgisini alıyoruz. Üreticilerin iklim kuralları nedeniyle verim kaybına uğramaması için kamuoyunun hızlı hareket etmesi ve desteklerini artırması çok yerinde olacaktır. Yağlı tohumlar şu anda Türkiye’nin en çok ithal ettiği 10 üründen biri ve yakın coğrafyamızda yaşanan Ukrayna-Rusya krizi, hammaddeye erişim konusundaki belirsizlikleri tetikliyor. Bu durum karşısında yerli üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak adına koşulların elverişsiz olduğu dönemlerde üreticilere verilen destek, değerini daha da artırıyor. Yeraltı suyu seviyesinin yetersiz olduğu ve su sıkıntısı tespit edilen bölgelere verilmesi planlanan sertifikalı tohum kullanım desteği bizce büyük değer taşıyor..”

“Güneydoğu Anadolu’nun ayçiçeği ihracatı 9 ayda 400 milyon dolara ulaştı”

Kilogram başına ihracat fiyatlarındaki yüzde 25’lik düşüşe rağmen Türkiye’nin yılın ilk 9 ayında bitkisel yağ ihracatının 1,1 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Prof. kadooğludedi ki:

Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak yılın ilk 9 ayında 400 milyon dolarlık bitkisel yağ ihracatı yaparak Türkiye’nin toplam ihracatındaki payımızı yüzde 36’ya çıkardık. Gelecekte farklı pazarlara açılıp yeni iş fırsatları yaratabiliriz. Özellikle ayçiçek yağı tüketiminin arttığı Asya ülkeleriyle ilgileniyoruz. Şubemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Uzak Doğu pazarına ihracatı geçen yıl 40 milyon doları aştı ve bu gelirin 10 milyon dolardan fazlası ayçiçek yağından geldi. Bu bölgedeki gıda ithalatçısı firmalarla temaslarımız devam ediyor..”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

serinhisarhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu