Haber

Emekli edebiyat öğretmeninin elinde ahşap parçalar şekilleniyor

Karatahta modülleri emekli edebiyat öğretmeninin elinde şekilleniyor

BAYBURT – Bayburt’ta 38 yıl öğretmenlik yapan ve emekli olan Eğitimci Turan Başağa (68), emekli olduktan sonra doğup büyüdüğü evi marangoz atölyesine dönüştürdü.

Çocukluğundan beri çizime ve tahtaya meraklı olan Başağa, hobi tahtalarına hem elle hem de tezgahında şekil vererek hediyelik eşyalar yapıyor. Dağda rastgele bulduğu bir tahta parçasını ikrama dönüştüren Başağa, ürettiği ahşap eşyaları eşine, arkadaşlarına ve sevdiklerine hediye ettiğini belirterek, boş zamanlarına bu şekilde değer verdiğini vurguladı.

Emekli olduktan sonra son görevi olan Trabzon’a yerleşen ve yaz aylarında memleketi Bayburt’a gelen Başağa, eski evinin bir bölümünü atölyeye dönüştürdüğünü kaydederek, “Çok ilgimi çekti. Çocukluğumdan beri ahşapla ilgileniyordum, çocukluğumda da ahşapla çok uğraşırdım, sonra işi biraz daha detaylandırmak istedim ve “Kendime küçük bir atölye kurdum, emekliliğimi burada geçiriyorum. Hobi amaçlı yapıyorum, birçok şeyi arkadaşlarıma, sevdiklerime hediye ediyorum” dedi.

“Ahşabı Kütahya çinileriyle birleştiriyorum ve ortaya birbirinden güzel eserler çıkıyor.”

Başağa, Kütahya çinilerini ilk çalıştığı Kütahya’da öğretmenlik yaparken tanıştığı bir arkadaşından temin ettiğini, ardından çinileri ahşapla birleştirdiğini söyledi. Üzerine Kütahya çinileri bulunan ahşap bir ekmek kutusu yaptığını, bunu da yakında evlenecek olan yeğenine düğün hediyesi olarak vereceğini belirterek, “Üzerine Kütahya ekmek dolabı yaptım.” dedi. “Gelen çinileri koyup ahşaba kilim motifi şeklini verdim. Altına hediye ettiğim yeğenimin adını yazdım, düğün hediyesi olarak göndereceğim” dedi. söz konusu.

Ağaç dalları lambaya dönüşüyor

Doğada yürürken karşılaştığı ağaç dallarını atölyesinde farklı eşyalara dönüştüren Başağa, “Şimdiye kadar dolap, sehpa, çalışma masası, masa lambası, yaşam için çağdaş zemin lambası gibi ürünler ürettim. Doğaya çıktığımda uygun olanları kesip eşyaya dönüştürüyorum. Mesela bu “şu anda gördüğünüz ağaç dalını dağdan buldum, gece lambasına dönüşebilir, olabilir” Bir sehpa ayağı, neresine sığarsa onu kullanacağım” dedi.

Kurduğu sofrada satranç, tavla oynanır, yemekler yenir.

Tasarımı tamamen kendisine ait olan bir sehpa yaptığını iddia eden Başağa, bunun başka bir örneğine rastlamadığını belirterek, “Satranç ve tavlanın bir arada oynanabileceği bir sehpa aklıma geldi ve Şöyle bir şey yaptım. Evlerde sehpa olarak kullanılabilir, istenirse üzerinde tavla, satranç da oynanabilir. Tasarımı tamamen bana aittir.” Bunun başka hiçbir yerde örneğini görmedim” dedi.

sariyerajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu