Haber

Birleşmiş Milletler uluslararası aktörleri Haiti’ye asker göndermeye çağırıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Birinci Genel Sekreter Yardımcısı Emine Muhammed, “fırsatı olan” ülkelere, hükümetin talebi üzerine güvenlik ve insani krizle karşı karşıya olan Haiti’ye asker göndermeyi düşünmeleri çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Muhammed, Haiti’de devam eden güvenlik krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Muhammed, ülkedeki güvensizliğin görülmemiş boyutlara ulaştığını ve insan hakları ihlallerinin yaygınlaştığını söyledi. söz konusu.

“Olası” BM üye devletlerinden Haiti’de güvenliği yeniden sağlamak ve insani krizi hafifletmek için asker göndermeyi düşünmelerini talep eden Muhammed, Ekim ayında Genel Sekreter Antonio Guterres’in kuşatma altındaki Haiti Ulusal Polisine uluslararası destek çağrısını yineledi.

BM Haiti Özel Temsilcisi Helen La Lime yaptığı konuşmada, ülkedeki adam kaçırma, cinayet ve tecavüz olaylarının yanı sıra çete şiddetinin endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti. dedi.

Ülkedeki krizin ticaretin tıkanmasına ve ekonomik felakete yol açtığını belirten La Lime, binlerce kişinin yerinden edildiğini, okulların yüzde 34’ünün kapatıldığını ve kolera vakalarının 15 bine yükseldiğini sözlerine ekledi.

La Lime, “Nüfusun neredeyse yarısı gıdaya erişimde sorun yaşıyor ve 20 bin kişi kıtlık olarak adlandırılabilecek bir durumla karşı karşıya” dedi. dedi.

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, ülkesinin Haiti’ye güvenlik desteği sağlayacağına ilişkin açıklamasını yineleyerek, ABD’nin Haiti’ye son 18 ayda 90 milyon dolar yardımda bulunduğunu ve desteğin devam edeceğini vurguladı.

Haiti’deki kriz

Haiti’deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021’de Devlet Lideri Jovenel Moise’nin öldürülmesi, aynı yılın Ağustos ayında yeniden meydana gelen ve 2.200’den fazla insanı öldüren ve onbinlerce evi yerle bir eden 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, adamım. son bir yılda adam kaçırma ve şiddetin artmasıyla birlikte oldukça derinleşmiştir.

Enflasyonun son yıllarda en yüksek seviyeye ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40’ı gıda yardımına muhtaç durumdayken, kronikleşen çete çatışmaları yüzlerce kişinin ölümüne, binlercesinin de yerinden olmasına neden oldu.

Nisan ayından bu yana silahlı grupların çatışmasında 500’den fazla kişi hayatını kaybetti, 3 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Haiti Başbakanı Ariel Henry ve Kabine, 7 Ekim’de, kısmen “silahlı çetelerin suç eylemlerinin” neden olduğu krizi durdurmak için ülkede derhal yeterli sayıda özel silahlı müdahale gücünün konuşlandırılmasını talep etti, ancak hiçbir ülke yanıt vermedi. bu istek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu