Ekonomi

Basel Başkanı Sermaye Kurallarının Hızla Tamamlanması Çağrısında Bulundu

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Komitesi’nin (BCBS) başkanı Erik Thedeen, küresel düzenleyicilere “Basel III Son Aşama” olarak bilinen son Basel sermaye kuralları setinin tamamlanmasını hızlandırma çağrısında bulundu. Washington’da finansçıların bir araya geldiği toplantıda konuşan ve aynı zamanda İsveç merkez bankası başkanı olan Thedeen, komitenin dünya çapında bankacılık düzenlemelerini koordine etme rolünün önemini vurguladı.

Thedeen, bankaların risk değerlendirme yöntemlerini revize etmek ve sonuç olarak potansiyel kayıpları karşılamak için tutmaları gereken sermayeyi artırmak üzere tasarlanan bu yeni sermaye standartlarını zayıflatmak için yürüttükleri yoğun lobi faaliyetlerini eleştirdi. Sektörün, ek sermaye gereksinimlerinin aşırı olduğu ve kredi vermeyi azaltarak ekonomiye zarar verebileceği argümanına rağmen Thedeen, daha sıkı standartların küresel finansal sistemi güçlendireceğini savundu. Hükümetleri bu faydaları hızla güvence altına almaya çağıran Thedeen, kuralların kredi vermeyi engelleyeceği iddialarını reddetti.

Uluslararası Finans Enstitüsü konferansında yaptığı konuşmada Thedeen, gevşek kurallardan algılanan kısa vadeli kazançların, hem kredi verenler hem de ekonomi için uzun vadeli zararlar tarafından muhtemelen aşıldığını vurguladı. Sermaye gereksinimlerinde küçük bir azalmanın kredi vermede bir artışı teşvik etmesinin pek olası olmadığını, ancak kesinlikle finansal dayanıklılığı azaltacağını savundu.

ABD şu anda bu Basel Son Aşama kurallarının benimsenmesi konusunda bir çıkmazda. Federal Reserve’in önde gelen düzenleme yetkilisi Michael Barr, sektörün tepkisi ve yasal işlem tehditleri üzerine, 2023 önerisinde sermaye etkisini neredeyse yarıya indirmek için önemli bir değişiklik önerdi. Ancak, başkanlık seçimlerinin yaklaşması ve ABD düzenleme liderliğinde potansiyel değişiklikler nedeniyle, kilit yetkililerin revizyonun kapsamı konusundaki farklı görüşleri nedeniyle ilerleme durdu.

Dünya genelinde ülkeler 2007-2009 finansal krizinden sonra üzerinde anlaşılan Basel sermaye standartlarını uygulamaya çalışırken, Thedeen ülkeleri tutarlılığı korumaya ve düzenleyici bir “serbest ortama” yol açabilecek farklı politikalardan kaçınmaya çağırdı. Uluslararası bankaların çeşitli yargı alanlarında faaliyet göstermesini kolaylaştıran ve bankacılık düzenlemelerinde “dibe doğru yarışı” önleyen küresel asgari standartların faydalarını vurguladı.

Thedeen, Basel III konusundaki farklı görüşlere rağmen, eşit şartların evrensel olarak tercih edildiğini belirterek, dağınık bir yamalı bohça yerine küresel olarak tutarlı düzenlemelere duyulan ihtiyacı vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

pazarcikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu